swipegesture

5 gode råd til din lønforhandling

En lønforhandling er en dialog mellem dig og din chef/leder med udgangspunkt i din indsats og resultater.

Artikel 4 Min.
af Sanne Juel, CA Karrierepartner og a-kasse

En lønforhandling er en dialog mellem dig og din chef/leder med udgangspunkt i din indsats og resultater.

Først må du finde ud af, hvad der er vigtigt for dig: Hvad du vil opnå og hvorfor?

Værdien for dig ved at arbejde kan nemlig være mere og andet end kroner og ører på din lønseddel. Det kan også være frihed, uddannelse, fleksibilitet, forsikringer m.m.

Løn er din betaling for at gå på arbejde og hvad skal du have for din indsats?

Overvej virksomhedens aktuelle og konkrete situation. Undersøg virksomhedens lønniveau (spørg og sammenlign), så du ikke stiller helt urealistiske krav. Derudover er dine argumenter og din timing afgørende.

5 gode råd til lønforhandlingen

Når du skal forhandle løn, er der 5 ting, du skal være opmærksom på

  1. Forbered dig
  2. Tjek lønniveauet
  3. Hvad kan du forhandle med?
  4. Lyt og spørg ind og
  5. Kom igen.


Trin 1: Du er nødt til at forberede dig i god tid

Du har mindst mulighed for at påvirke din løn til selve lønforhandlingen, fordi din chef ofte har gjort sig sine overvejelser på forhånd og sporet sig ind på, hvad du kan få i løn.

Derfor skal du varsko din chef i god tid inden samtalen om dine tanker/ønsker.

Så har din chef nemlig tid til at overveje, undersøge og vurdere dine ønsker inden samtalen. Eller eventuelt komme op mod alternative løsninger.

Men du er også nødt til at forberede dig i god tid inden lønsamtalen.

Det er dit ansvar at synliggøre din værdi i forhold til virksomhedens strategi, og derfor må du kunne dokumentere dit bidrag.

Det kan være opgaver, du har løst godt, gode resultater der er skabt, samt om du er fleksibel, kulturbærer, har specialviden eller har påtaget dig øvrige ansvarsområder.

Grundlæggende skal du kunne vise, hvordan din faglighed og personlighed har bidraget positivt til virksomhedens visioner og målsætninger.

Ca. 14 dages tid inden selve samtalen finpudser du dit materiale og tænker også over, hvad du kan udrette i fremtiden.

Hvor du vil sætte ind, og hvad du har tænkt dig at gøre?

Lav en liste over de projekter du kan varetage i den kommende periode. Alle chefer elsker proaktivitet hos deres ansatte. Lille hint - #1 svarer til dit CV som handler om fortiden og #2 svarer til din ansøgning der handler om fremtiden.

Hvis selve lønforhandlingen ikke udmønter sig i reelle kroner og ører, hvad kan du så tænke ind i forhandlingen?

Hvornår er næste opfølgning?

Trin 2: Tjek lønniveauet for det marked og den branche du befinder dig i

Brug alle de databaser du kan finde – løntjek (CA lønberegner) og lønstatistik – spørg andre i samme branche – venner – nogen du kan sammenligne dig med både uddannelsesmæssigt, erfaringsmæssigt, ansvarsmæssigt, m.m.

Husk at tage højde for geografien – der er lønforskelle mellem Haderslev og Hovedstaden.

Tip: Sæt smileys på dine lønforventninger


Man får ikke altid, hvad man vil have. Så det kan være en god ide at afprøve dine egene smertegrænser inden lønsamtalen, fx ved at sætte smileys på dine egen lønforventninger:

  • Sur: Hvad vil du ikke gå med til? A la, så siger jeg op?
  • Neutral: Hvad kan du leve med lige nu og her?
  • Glad: Hvilken løn vil gøre dig glad og tilfreds?

Du skal have afklaret de tre smileyer inden samtalen. Så du kender din smertegrænse og din egen tilfredshedsgrænse.

Men de smileys skal du kun bruge til din egen forventningsafstemning. Hold dem for dig selv, og lad være med at sige, at ’så siger jeg op’, medmindre du er parat til så også at gøre det.

Trin 3 Hvad kan du forhandle med?

Hvad er en lønpakke også? Overarbejdsbetaling, bonusser, pension, madordning, ferie, flextid, ferietillæg, firmabil, telefon, internet, fitness, avis, uddannelse, pc, sundhedsforsikring, bruttolønsordning, nedsat tid – eller ny titel.

Hvad giver værdi for dig? Det er kun dig, der kan beslutte, hvad der skaber værdi for dig.

Beregn gerne værdien af dine frynsegoder og tillæg til din bruttoløn, så du får et mere retvisende billede af din samlede løn.

Trin 4: Selve lønsamtalen

Lyt og spørg. Lad chefen snakke først. Hvad er det chefen /virksomheden har brug for? Det skaber et godt forhandlingsmiljø og giver dig en indsigt i, hvad de har brug for. Så kan du arbejde henimod at give dem det.

Lille hemmelighed: Lad virksomheden komme med lønudspillet først. Tænk hvis de overbyder dig?

Når det bliver din tur, så start med at opsummere den seneste periode med dine opgaver og resultater.

Spørg derefter ind til hvad der forventes af dig. Så I har samme retning. Eks. hvis du ønsker at uddanne dig yderligere… Er der brug for det?

Tip: Hvad er dit bedste argument for en lønstigning? Det argument bruger du igen og igen – så du ikke kommer med en lang forvirrende liste. Hold dig til dit hovedargument og gentag, gentag og gentag.

Før du sætter tal på dit lønforslag, så vær lige sikker på, at det både er ambitiøst og realistisk på samme tid.

Vær indstillet på at forhandle. At I skal nærme jer hinanden. Udover at du er ambitiøs, så tænk også fleksibilitet ind: Hvor kan I mødes? Hvor kan der files? Hvor giver det værdi for jer begge (win-win).

Tag det ikke personligt, hvis du møder et nej, eller chefen dratter ned ad stolen eller bliver helt rødmosset i hovedet af chok.

Så spørg slet og ret; ”Hvad skal der til for at jeg kommer op på det niveau her i virksomheden? ” Din chef er også underlagt nogle restriktioner og skal måske gå ”tiggergang” højere oppe i hierarkiet.

Trin 5: En ny runde?

Hvis det ikke lige gik som du forventede, så vær klar til en ny omgang.

Spørg, hvornår I kan tale sammen næste gang, og hvad du kan gøre i den mellemliggende periode?

Følg selv op når tiden nærmer sig. Vær opfindsom og se nye muligheder.

Hvad er det værste, der kan ske? At det er nervepirrende? At du føler dig ubehageligt til mode ved at sætte pris på dig selv? At du opfattes som krævende? Føles det pinligt?

Du fortsætter selv listen. Men hvis du ikke siger et kvæk om, hvad du vil have i løn, bliver du ikke hørt. Og det værste der kan ske er, at du får et nej.

Så betragt det, som om du har plantet et frø. Gør som landmanden. Vand det. Plej din indsats. Udfør et godt stykke arbejde og kom igen.

Kun på den måde har du en mulighed for at få mere i løn. Og skriv så fortsat ned med alle de gode bedrifter du udfører, så du er klar til næste omgang.

Tip: Sammenlign din løn med CA Løntjek

E-bog

Lønguiden

Hvor meget skal du stige i løn? Og hvad er din plan B, hvis det ikke lykkes? CA's Lønguide er din læsning til forberedelsen, som giver dig gode råd og øvelser. Så kan du gå til din næste forhandling eller jobsamtale med overblik, klare mål og skarpe argumenter.